1. Почетна
  2.  » 
  3. Огласна табла
  4.  » ДЈЕЧИЈА НЕДЈЕЉА

ДЈЕЧИЈА НЕДЈЕЉА

Прва седмица у октобру је посвећена правима дјетета, те се организују различите активности посвјећене правима и дужностима дјеце.тема за ову годину је: „ПО(ДИЈЕЛИ) РАДОСТ, ЗНАЊЕ, ЉУБАВ“

Права дјетета

Универзални стандарди права дјетета одређени су Конвенцијом о правима дјетета Уједињених нација. Прихватањем Конвенције, Република Српска је прихватила обавезу да сваком дјетету гарантује права која садржи Конвенција. Према Конвенцији, права дјетета се темеље на четири основна начела: Дјеца не смију трпити дискриминацију без обзира на расу, боју коже, пол, језик, вјеру, политичко или друго мишљење, национално, етничко или друштвено поријекло, власништво, тешкоће у развоју, рођење или други статус дјетета, његових родитеља или законских старатеља“.Дјеца имају право на живот и развој у свим видовима живота, укључивши физички, емотивни, психосоцијални, когнитивни, друштвени и културни.

При доношењу свих одлука или извршењу поступака који утичу на дијете, или на дјецу као скуп, најважнији мора бити интерес дјетета. То се односи како на одлуке које доносе владина, управна или законодавна тијела, тако и на одлуке које доноси породица.Дјеци се мора омогућити активно учествовање у рјешавању свих питања која утичу на њихов живот и допустити им слободу изражавања мишљења. Она имају право изрећи своје ставове који се морају озбиљно узети у обзир.

Календар

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930