Историјат

  1. Почетна
  2.  » 
  3. О школи
  4.  » Историјат

Основна школа „Георгиос А. Папандреу“

Основна школа „Георгиос А. Папандреу“ почела је са радом 13.09.1999.године.  Школа је подигнута поред темеља некадашње школе „Козарске бригаде“. Захваљујући донацији Владе Грчке и личном залагању тадашњег амбасадора Грчке у БиХ, камен темељац за изградњу наше школе у Александровцу положили су амбасадор Републике Грчке и предсједник Владе Републике Српске 29.08.1998.године. Министарство просвјете Р С  је прихватило предлог  тадашњег амбасадора Грчке у БиХ господина Прокописа Мазураниса да нова школа носи име по првом министру просвјете у Влади Грчке,  Георгиосу А. Папандреу. За свог живота обављао је многе важне функције, а док је био министар просвјете дао је изградити 3 500 школских објеката, увео је деветогодишње школовање умјесто шестогодишњег, укинуо је све таксе које су биле препрека школовању сиромашних тe  увео народни језик у све нивое образовања. У духу грчко-српског пријатељства и захвалности за пружену помоћ прослављамо 25.03. као Дан школе од шк.2013/14.год., јер је овај датум значајан у Грчкој као Дан независности.

 

Наше мјесто је добило нову модернију зграду, добро опремљену и била је остварење сна многим будућим и тадашњим ученицима и наставницима старе школе „Козарске бригаде“.

Због бољих услова и веће школске зграде почетком школске године 1999/2000.  угашене су подручне школе у Маглајанима и Косјерову, тако да од тада сва дјеца са тог уписног подручја похађају школу у Александровцу.  Уписно подручје наше школе обухвата више околних села Мрчевци, Косјерово, Маглајани, Маховљани, Кобатовци, Бакинци, Крнете.

 

Од дана отварања школе до данас просјечан број ученика који похађају школу износи око 500 ученика у обе смјене, са незнатним варијацијама за сваку школску годину.

Настава у школи се одвија у двије смјене. Прву смјену похађају ученици од VI до IX разреда, а другу смјену ученици од I до V разреда. За све ученике наше школе обезбјеђен је превоз.